måndag 12 juli 2021

Potatiscurry med grönkål, halloumi och afrikansk krydda


Även i dagens recept, som är en kryddig gryta, ingår det hemodlade godsaker. Denna gång i form av färskpotatis och grönkål. Vi käkade den smaskiga grytan med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). 

Potatiscurry med grönkål, halloumi och afrikansk krydda
räcker till 4 - 6 personer beroende på om du har ris till eller ej
1 - 2 msk rapsolja
1 gul lök
ca 250 g morötter
1 vitlöksklyfta
2 tsk finriven färsk ingefära
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här)
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad timjan
500 g passerade tomater
1 Kg potatis, av en fast sort (minska till 750 - 800 g om du använder färskpotatis som inte behöver skalas)
ca 1 tsk salt
250 g grovt hackad grönkål, färsk eller fryst (förväll gärna färsk kål, i ca 5 - 10 minuter, om den är inköpt vintertid)
200 g halloumi, skuren i tärningar
ev. 10 - 15 urkärnade oliver (kan uteslutas)
Till servering: 
Basmatiris, eller orientaliskt tunnbröd, chutney, samt eventuellt en klick turkisk yoghurt

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran och alla kryddor. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och tillsätt saltet. Låt alltihop koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan. Låt det puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Skala och tärna potatisen. Ha i den i grytan och rör om. Tillsätt grönkålen och låt allt koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Rör om då och då under tiden och späd ev. med lite vatten om det kokar torrt. Stek under tiden halloumin. Rör ner den i grytan. Ha ev. i oliver. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.