onsdag 21 juli 2021

Morotssoppa med kokos och grön curry

 

De senaste dagarna har det varit lite svalare temperatur här. Jag passade därför på att koka en kanongod morotssoppa, med kokos och grön curry. Vi käkade den kryddiga soppan tillsammans med ett frasigt ljust bröd. Mums! 😋

I soppan använde jag morötter som vi hade i frysen. Vi behöver nämligen få bort lite grönsaker ur frysen för att få plats med allt som vi skördar. 

Just morötter är dock inget som vi odlar själva. Jag är överkänslig mot lukten från blasten och kan därför inte hantera själva växten. Dessutom kan jag inte äta nyskördade sommarmorötter utan att få sveda och klåda i munnen. Lagrade, blastfria, morötter, som ofta har mildare doft och smak, går dock för det mesta bra att hantera och äta. Det är bara nu under sommaren som även de kan vara lite för starka ibland. Om det händer får maken göra en insats i köket och förvälla dem och frysa in dem, sedan funkar de finfint att använda i matlagningen. 

Morotssoppa med kokos och grön curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
ca 1 kg morötter (går att ersätta med 750 g frysta morötter)
1 vitlöksklyfta
1 -2 tsk fint riven färsk ingefära
2 - 3 msk grön currypasta (jag använde 3 tärningar av min hemmagjorda currypasta, se recept här)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 8 dl vatten
2 - 2 ½ grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
Salt och ev. grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan och låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölken och vattnet (Tips! använd den tomma kokosmjölksburken som mått till vattnet). Smula i buljongtärningarna. Tillsätt morötterna. Rör om. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills morötterna och löken är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och ev. svartpeppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.