tisdag 27 juli 2021

Gyroskryddad potatispanna med pocherade ägg, fetaost och oliver

 

Vanligtvis brukar vi odla en potatissort som heter Amadine men i år har vi satt tre olika sorters potatis. Orsaken till detta är att vi vill sprida ut skördetiden lite så att inte all potatis blir klar samtidigt. Vi har precis skördat färdigt av den tidigaste sorten, vilken jag tror heter Casablanca. Jag blev dessvärre lite besviken på den sorten eftersom den kokade sönder väldigt lätt. Den passar dock bra att steka. Jag har därför använt den i maträtter där det ingår stekt potatis, antigen som huvudingrediens eller som tillbehör. I dagens recept, som är en gyroskryddad potatispanna med pocherade ägg, fetaost och oliver, är potatisen huvudingrediens. Vi käkade den smaskiga potatispannan med färska grönsaker. Om du vill ha något mer tillbehör än grönsaker till den matiga potatispannan rekommenderar jag tzatziki och ett gott ljust bröd. 

Gyroskrydda potatispanna med pocherade ägg, fetaost och oliver
ca 4 portioner
2 msk olivolja
2 gula lökar
ca 1 kg potatis av en fast sort
1 - 2 vitlöksklyftor
1 msk gyroskrydda (se här
1 tsk salt + lite extra till äggen
1 krm grovmalen svartpeppar
500 g krossade tomater
ca 1 dl vatten
4 ägg
Oliver och fetaost efter smak och tycke
ev. lite torkad oregano till garnering

Gör så här:
Skala och strimla löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant och tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelstark värme i ca 5 minuter. Skala potatisen och skär den tärningar eller i små bitar. Höj värmen lite under stekpannan och låt potatisen steka med löken i ca 6 - 7 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den samt gyroskryddan och svartpepparn i stekpannan. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet. Lägg på ett lock och låt det småkoka i ca 15 - 20 minuter, eller tills potatisen nästan är klar. Gör 4 gropar med jämna mellanrum i potatisröran. Knäck ner 1 ägg i varje grop. Ha på lite salt på varje ägg. Lägg på locket igen och låt det koka i ca 10 minuter, eller tills äggvitan stelnat men gulan fortfarande är lite mjuk i mitten. Smaka av. Strö på oliverna och smula på fetaosten. Strö gärna på lite torkad oregano. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.