måndag 22 augusti 2016

Squashröra


Den här goda squashröran är, tillsammans med pizzasallad och rivna morötter, ett stående inslag på middagstallriken här i huset. Som ni vet vid det här laget så odlar vi ju egen squash och jag brukar passa på att göra squashröra på de där stora exemplaren som vi missat att plocka i tid så att de har får växa till sig för mycket och därför blivit lite träiga inutiMin största gryta rymmer fyra satser av receptet nedan och jag kokar ungefär fyra till fem sådana grytor varje år. Jag förvarar sedan röran i stora glasburkar i matkällaren. Receptet kommer från en av Tina Nordströms första kokböcker. Jag kommer inte ihåg vad röran kallades i den boken men vi kallar den i alla fall rätt och slätt för squashröra.

Squashröra
ca 700 g squash (ungefär 2 normalstora squash)
1 stor gul lök
1, 5 normalstor burk konserverade hela tomater
4 dl strösocker
0, 25 dl ättiksprit, 12%
1 tsk krossade bruna senapsfrön  
1 tsk grovmalen svartpeppar
0, 75 msk grovt krossade kryddpepparkorn  
2 tsk salt

Gör så här: 
Skölj squashen och skär av skaftet. Skär squashen i små tärningar eller riv den grovt i matberedaren. Lägg squashen i en stor gryta. Låt tomaterna rinna av i ett durkslag (jag brukar spara vätskan och frysa in den för att sedan använda den i en soppa eller i en tomatsås). Dela tomaterna i mindre bitar och lägg dem i grytan. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan och tillsätt alla övriga ingredienser. Rör om så allt blandas. Låt squashröran sakta koka upp. Rör om ibland så det inte bränner fast. 

När röran kokat upp ordentligt ska du sänka värmen så det bara småputtrar i grytan. Låt det puttra på i ca 60 minuter. Rör om då och då. Häll upp den varma röran på rena glasburkar med täta lock (jag brukar diska ur och använda stora burkar som det har varit smörgåsgurka eller rödbetor i). Fyll burkarna riktigt fulla och skruva på locket ordentligt. Låt burkarna kallna och förvara dem sedan svalt. De håller i minst 1 år. 

Tips! Skölj ur burkarna med hett vatten blandat med lite atamon (flytande konserveringsmedel) innan du fyller dem med röran. 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.