torsdag 11 augusti 2016

Fisksoppa med kokosmjölk och röd thaicurry


Som ni säkert märkt vid det här laget så är jag mycket förtjust i soppor. Här kommer recept på en väldigt smaskig variant som bland annat innehåller squash, lax, kokosmjölk och röd thaicurry. Jag tyckte soppan blev jättegod, ganska mild men smakrik. Om du föredrar en starkare soppa är det bara att öka mängden currypasta. 

Fisksoppa med kokosmjölk och röd thaicurry
1 msk rapsolja eller liknande
ca 1 ½ msk röd currypasta
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 normalstora morötter
1 normalstor squash/zucchini, ca 400 - 450 g
5 - 6 normalstora potatisar av fast sort
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
3 - 4 kaffir limeblad (brukar finnas vid andra asiatiska varor i de flesta större matbutiker)
400 ml (1 burk) kokosmjölk 
ca 400 g skinn och benfri laxfilé skuren i tärningar
2 tsk fisksås
Salt efter smak
Ev. lite thaibasilika eller färsk koriander

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skölj squashen och skär den i små tärningar. Skala potatisarna och tärna dem också. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i currypastan och låt den steka under omröring i någon minut. Tillsätt löken och vitlöken och låt den steka med i 3 - 4 minuter. Ha i morötterna och stek allt i ytterligare 3 - 4 minuter. Häll på vattnet, smula ner buljongtärningarna och ha i limebladen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 5 minuter. Tillsätt potatisen och squashen och låt det koka i ca 10 minuter till eller tills potatisen är mjuk. Ha i kokosmjölken och laxen. Låt soppan sjuda i ca 3 minuter. Smaka av med fisksås och salt. Garnera gärna soppan med lite thaibasilika eller koriander. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.