söndag 21 augusti 2016

Krämig blåbärspaj


Vi har två gigantiska amerikanska blåbärsbuskar som varje år ger en riklig skörd. Det mesta av bären brukar vi frysa in för att sedan ha dem i yoghurten eller filen under vinter. Innan gårdagens skörd åkte ner i frysboxen passade jag på att använda några deciliter i den här underbart goda, krämiga blåbärspajen. Jag föredrar att äta den här pajen kall utan någonting till, men om du vill kan du servera den ljummen med en klick vispad grädde eller vaniljglass. Det går naturligtvis att byta ut blåbären mot andra bär men då kanske du måste justera sockermängden något.  

Krämig blåbärspaj
Deg
125 g smör
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Bärfyllning
ca 3 dl blåbär 
(½ - 1 msk majsena majsstärkelse till frysta bär)
½ - 1 dl strösocker, beroende på hur sura bären är, amerikanska blåbär är oftast sötare än vanliga blåbär.
Krämig fyllning
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl strösocker

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C. Smält smöret i en gryta eller i en skål mikron. Rör ner sockret, vaniljsockret, vetemjölet och bakpulvret. Blanda allt till en deg. Tryck ut den i en pajform. (Strö på majsena om du använder frysta bär). Fördela bären jämnt över hela ytan. Strö på sockret. Rör ihop alla ingredienser till den krämiga fyllningen och häll den på bären. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 - 40 minuter eller tills fyllningen stelnat i mitten. Ta ut pajen och låt den svalna. Servera den ljummen eller kall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.