söndag 14 augusti 2016

Bönbiffar med soltorkade tomater, pestopotatis och parmesansås


Den här supergoda maten bjöd jag på när vi hade våra älskade barn på middagsbesök. När de kommer på middag bjuda jag alltid på något lite extra gott. Denna gång blev det dessa smakrika bönbiffarna fyllda med lagrad ost, hackade soltorkade tomater och basilika. Jag serverade biffarna med ugnsstekt färskpotatis smaksatt med tomatpesto. Pricken över i var den överraskande goda kalla parmesansåsen som jag serverade till. Alltihop smakade helt underbart tillsammans, faktiskt mycket godare än vad jag trodde det skulle smaka. Det är roligt när maten överträffar ens förväntningar. 

Tips! Gör helst den kalla såsen och biffsmeten dagen innan ni ska äta så att smakerna hinner utvecklas ordentligt.  

Bönbiffar med soltorkade tomater, ost & basilika
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetrapack eller 2 normalstora burkar med konserverade bönor
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestershiresås (finns en vegetarisk variant i välsorterade matbutiker)
1 tsk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s)
2 msk hackade soltorkade tomater
2 tsk torkad basilika
1 ½ dl riven lagrad ost
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
Rapsolja eller liknande till stekning 

Gör så här: 
Om du använder konserverade bönor blir det bäst om du häller av dem i ett durkslag och sköljer dem under rinnande kallt vatten innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den oftast stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Upprepa detta tills smeten är slut. 

Hetta upp lite matfett i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Den här satsen räcker till ca 6 personer. Biffarna går bra att frysa.

Pestopotatis
ca 1 kg skalad potatis av fast sort
ca ½ msk rapsolja
ca ½ dl röd pesto (jag använder Icas tomatpesto eftersom den är nötfri)
Salt efter smak

Gör så här: 
Värm ugnen till 250 C. Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj in det med oljan. Dela potatisen i bitar torka dem på en ren kökshandduk. Lägg bitarna glest på plåten och grädda dem högt upp i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått färg och är mjuka. Ta ut dem och lägg dem i en skål. Blanda ner peston och rör om lite försiktigt så att allt blir väl blandat. 

Parmesansås
Rör ihop eller mixa ihop 2 dl créme fraîche eller avrunnen fil (se här) med ca ½ krm vitlökspulver, ½ krm salt, ½ krm grovmalen svartpeppar och 2 - 3 msk finriven parmesanost. Ställ såsen kallt i minst 30 minuter innan den ska serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.