måndag 15 augusti 2016

Ugnsbakad lax med västerbottensås


Förra veckan köpte vi hem en liten bit västerbottensost för att testa hur den smakar. Vi har faktiskt aldrig ätit västerbottenost förut så det var en ny bekantskap för oss (vi brukar hålla oss till extralagrad prästost). Osten var smakrik och god men jag blev lite skeptiskt till den något beska eftersmaken (jag är superkänslig för besk smak). Som tur är så kändes inte beskan i den här goda såsen. Jag hade ju i crème fraiche, som är lite syrligt, så de båda smakerna kanske tog ut varandra. Hur som helst så blev denna ugnsbakade lax med västerbottensås riktigt, riktigt god och fick ett högt betyg av alla som åt. Kul att det blev så lyckat trots att jag var lite skeptisk angående osten. Om allt med västerbottenost i smakar lika bra som detta så kommer det nog inte att bli några större problem att göra över med den lilla ostbiten. 

Ugnsbakad lax med västerbottenost
500 - 600 g skinn och benfri laxfilé
ca 1 tsk salt
ca 1 krm malen vitpeppar
2 dl crème fraiche
1 ½ dl mjölk
1½ - 2 dl riven västerbottenost
Lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Smörj en ugnsfast form med lite smör eller margarin. Lägg laxen i formen. Ha på salt och vitpeppar. Vispa ihop crème fraichen och mjölken. Rör ner osten. Häll detta på laxen i formen. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter eller tills laxen är 55 C i den tjockaste delen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.