tisdag 16 augusti 2016

Kikärtor i ketjapsås


Inspirationen till den här superba kikärtsgrytan fick jag från ett recept på fläsk i söt ketjapsås som jag hittade i 'Stora asiatiska kokboken'. Eftersom jag helst inte använder vegetariska köttsubstitut så fick det bli kokta kikärtor som ersättare till fläskköttet. Grytan blev kalasgod. Vi serverade den med jasminris smaksatt med lite rivet limeskal. Detta recept förtjänar verkligen en plats i receptpärmen. 

Kikärtor i ketjapsås
4 portioner
½ msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk srirachasås (het asiatisk chilisås) kan ersättas av 1 - 2 finhackade färska chilifrukter
2 ½ msk ketjap manissås (söt indonesisk sojasås)
400 ml (1 burk) kokosmjölk
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor
1 msk juice från pressad lime
ca ½ tsk salt

Gör så här: 
Skala och löken och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt ingefäran och srirachasåsen eller chilin. Låt det steka någon minut. Rör ner ketjap manis, kokosmjölk och kikärtor (häll av & skölj konserverade kikärtor innan de tillsätts). Låt allt koka på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt limejuicen och smaka av med salt. Servera grytan med jasminris eller äggnudlar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.