torsdag 4 augusti 2016

Rågsiktslimpa med surdeg


I originalreceptet bakas det här brödet på en surdeg gjord på rågsikt men jag tog av min surdeg gjord på grovt rågmjöl istället, vilket fungerade precis lika bra. Eftersom det här brödet innehåller jäst så är det mer lättbakad än ett renodlat surdegsbröd. Som jag nämnt i tidigare inlägg föredrar jag att baka sådana bröd, för de bröd som jag bakat med enbart surdeg som jäsmedel har blivit väldigt kompakta. I motsats till dem är den här limpan saftig, mjuk och luftig. Den är jättegod att servera till frukost med skivat kokt ägg eller ost och paprika 

Rågsiktslimpa med surdeg
3 limpor
Dag 1: 
5 dl rågsikt
5 dl vatten
Dag 2: 
25 g jäst
4 dl vatten
3 dl surdeg  (se här)
½ dl ljus sirap
25 g mjukt margarin eller smör, rumstempererat
1 msk salt
ca 2 L rågsikt

Gör så här: 
Börja med att göra  surdegen minst 4 dagar innan du vill baka limporna.

På kvällen dag 1: Lägg rågsikten i en bunke. Koka upp vattnet och häll det i bunken. Blanda allt ordentligt. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie. Låt bunken stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke och häll på vattnet. Rör ut jästen (jag brukar använda en visp). Tillsätt blandningen från dag 1 och surdegen. Rör om. Tillsätt sirap, salt och smör eller margarin. Rör igen. Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en deg. Täck bunken med ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter (den ska öka i storlek till  nästan det dubbla).

Sätt ugnen på 200 C. Smörj tre limpformar, à 1½ L, med lite smör eller margarin. Strö lite mjöl på köksbänken och stjälp ur degen ur bunken. Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30-40 minuter. 

Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 40 minuter eller tills de har en innetemperatur på 98 C. Lyft ut formarna ur ugnen. Ta ur limporna ur formarna och lägg dem på ett rent ugnsgaller eller bröd galler. Täck dem med en kökshandduk och låt dem kallna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.