torsdag 18 augusti 2016

Formfranska med vetekross och linfrö


Formfranska med vetekross och linfrö är ett något nyttigare alternativ till vanlig formfranska. Det är kul att variera sig lite och inte köra fast i att alltid baka samma sorts bröd. Detta bröd är gott att äta som det är, men jag föredrar att äta det rostat (kross och frön får en väldigt god, lite nötaktig, smak av att rostas). Tyvärr kommer jag inte ihåg vart jag har fått det här receptet ifrån, eftersom det är så länge sedan som jag först skrev ner det.

Formfranska med vetekross och linfrö
4 stycken formar à 1 ½ L
1 ½ dl vetekross
1 ½ dl linfrö
1 L vatten
100 g jäst
200 g mjölkpulver
1 msk salt
1 msk socker
5 msk rapsolja  eller  annan neutral matolja
ca 18 dl vetemjöl + extra till utbakning
Matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Lägg vetekross och linfrö i en stor degbunke. Koka upp vattnet och häll det i bunken. Rör om ordentligt. Låt detta stå tills det svalnat till 37 C. Smula då ner jästen och vispa eller rör tills den lösts upp. Tillsätt mjölkpulver, salt och socker. Rör tills allt är väl blandat. Tillsätt oljan och arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig och kladdfri deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smörj 4 stycken 1 ½ L brödformar med matfettet. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta ihop den lite och dela den sedan i 4 lika stora delar. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 C (det tar ca 20 minuter). 

Ställ formarna på gallret på nedresta falsen i ugnen. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.