I helgen som var skördade vi massor med haricots verts. Vi odlar en sort som heter 'Ferrari', och den är helt suverän. Det har verkligen varit en gröda som har gett mycket tillbaka, så den kommer vi att odla nästa år igen. Det mesta av skörden har jag förvällt och fryst in, för att kunna ta upp under vintern, men lite av bönorna har jag använt direkt. En av godsakerna som jag har gjort av bönorna är dagens recept, som är gröna bönor i tomatsås. Gröna bönor i tomatsås är en maträtt som äts som tillbehör i ett flertal länder runt medelhavet. I denna variant ingår det harissa (en chilipasta som brukar finnas på tub eller burk bland arabiska varor i matbutiken), men om du inte får tag i den går den att byta ut mot sambal oelek. Bönorna funkar lika bra att servera varma som ljumna eller kalla. Vi käkade dem ljumna, som tillbehör till en smakrik bulgurpilaff (se här). Det var kanongott! 😋
Gröna bönor i tomatsås
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 - 2 tsk harissa eller sambal oelek (chilipasta)
ca 3/4 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 500 g haricots verts i bitar, färska eller frysta
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (välj gärna en stekpanna med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka i ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i någon minut. Häll itomaterna och tillsätt chilipastan samt pepparn och saltet. Vänd ner haricots vertsen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Täck stekpanna med ett lock eller en bit aluminiumfolie. Låt bönorna puttra på svag värme i ca 20 - 40 minuter, eller tills de är så mjuka som du vill ha dem (den kortare tiden avser frysta bönor och den längre tiden avser färska bönor). Smaka av. Servera bönorna varma, ljumna eller kalla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.