måndag 16 augusti 2021

Zucchinigryta med svamp, rökt paprika och dill

 

Denna vecka startar med ett recept på en mycket mumsig zucchinigryta med champinjoner, rökt paprika och dill. Vi käkade grytan med ugnsstekt potatis men grytan passar lika bra att servera med ris, matgryn eller pasta. Både jag och maken tyckte att grytan var supergod, så den kommer definitivt att dyka upp fler gånger på menyn. 

Zucchinigryta med champinjoner, rökt paprika och dill
ca 4 portioner
200 g skivade champinjoner
1 msk rapsolja
1 gul lök
ca 800 g zucchini
2 - 3 tsk paprikapulver
1 - 2 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
1 msk tomatpuré
1 dl vatten 
1 svampbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1-2 tsk torkad dill alternativt 2-3 msk finhackad dill (ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
t.ex. ugnstekt potatis, ris, matgryn eller pasta

Gör så här: 

Skala och finhacka löken. Skölj och ansa zucchinin och skär den sedan i små jämnstora tärningar. Lägg undan dem så länge. 

Stek svampen utan fett i stekpannan tills det mesta av vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och zucchinin. Låt allt steka på hög värme i ca 10-15 minuter, eller tills allt fått lite färg och mjuknat (jag steker tills zucchinin är mjuk men inte helt mosig). Rör om några gånger under tiden. Tillsätt de båda sorterna paprikapulver, och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 1 minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt crème fraichen. Blanda allt väl. Låt det småkoka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.