onsdag 18 augusti 2021

Havrelimpa - god att rosta


Dagens recept är en mjuk och god havrelimpa som passar perfekt att rosta. Jag utgick från ett recept på havretekakor men formade limpor istället för tekakor. Det funkade finfint. Det blir fyra limpor av degen. Jag gräddade limporna i en mindre långpanna, som mäter 23 x 33 x 6 cm, men det går att grädda dem i en vanlig långpanna, ca 30 x 40 cm, istället. Limporna kan dock bli något lägre om du väljer att grädda dem i en vanlig långpanna, men de smakar lika gott ändå. 

Havrelimpa - god att rosta
blir 4 limpor
11 dl vatten, ca 40 C varmt
2 dl mjölkpulver
100 g avsvalnat smält smör 
1 msk salt
½ dl strösocker
5 dl havregryn
50 g jäst
ca 1 ½ kg vetemjöl
lite extra smör om du använder limpformar eller lite matolja om du gräddar i långpanna

Gör så här:
Vispa ihop vattnet med mjölkpulvret, smöret, saltet och sockret i en stor degbunke. Rör i havregrynen. Låt blandningen stå tills den svalnat till 37 C. Smula i jästen och rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Arbeta i vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter. 

Smöra 4 limpformar med lite matfett eller lägg 2 bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna med hög kant (min mäter 33 x 23 x 6 cm). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till 4 jämstora limpor och lägg dem antingen i formarna eller pensla sidorna av limporna med lite matolja och lägg dem i långpannan. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limpor i form i ca 35 - 40 minuter, alternativt limpor i långpannan i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och lägg över dem på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.