lördag 21 augusti 2021

Zucchinigratäng med champinjoner, senap och dragon

 

Idag ska vi ner till lotten och fixa lite. Vi behöver skörda grönkål och gröna bönor. Dessutom måste jag binda upp en spretig klätterros, som för tillfället hindrar oss från att använda en av ingångarna till lotten. Vi var nere på lotten igår eftermiddag också. Då skördade vi zucchini, björnbär, blåbär och bondbönor. Zucchinin och bönorna gav vi till vår äldsta dotter och bären hamnade i vår frys. 

I år har vi haft lagom mycket zucchini att äta, så vi har faktiskt inte hunnit tröttna på det än. Det är ju en mycket användbar grönsak som det går att laga mycket goda saker av. Dagens recept, som är en zucchinigratäng med champinjoner, senap och dragon, fick höga betyg av både mig och maken. Jag gav receptet till vår yngsta dotter, och även hon och hennes middagssällskap tyckte att det var supergott. Vi käkade gratängen tillsammans med ugnsstekt potatis, men det funkar säkert att ha ris eller pasta till istället om du föredrar det. 

Tips! Du kan prova att byta ut champinjonerna mot svampmix. 

Zucchinigratäng med champinjoner. senap och dragon
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
150 g purjolök
ca 1 kg zucchini
2 tsk grillkrydda (se här)
2 krm rökt paprikapulver 
1 krm grovmalen svartpeppar
1 svampbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap eller stark senap (jag använde Västervikssenap)
1 tsk kinesisk soja
1 - 2 tsk torkad dragon
ca 2 - 3 dl riven lagrad ost till gratineringen
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Skölj och ansa purjolöken. Skär den i tunna strimlor. Skölj och ansa zucchinin och skär den i jämnstora tärningar. 

Stek svampen utan fett i en stor stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, zucchinin och purjolöken. Låt allt steka på ganska hög värme i 10 - 15 minuter, eller tills zucchinin fått färg och mjuknat lite. Tillsätt grillkryddan, det rökta paprikapulvret och svartpepparn. Låt allt steka i ytterligare ca 1 - 2 minuter. Rör i crème fraichen, senapen och sojan. Smula i buljongtärningen och blanda ner dragonen. Låt sedan alltihop puttra på svag värme i ca 3 - 4 minuter. Smaka av röran med salt. 

Häll zucchiniröran i formen. Toppa med den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter. Ta ut formen och låt den gärna stå någon minut innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.