måndag 30 augusti 2021

Rödbetsburgare med bönor och cajunkrydda

 

Som jag nämnt tidigare så har våra rödbetor inte växt särskilt bra i år. Tyvärr var det likadant förra året. Jag funderar därför om vi kanske ska testa en annan rödbetssort nästa år. Vi får se hur vi gör till våren, när det återigen är dags att köpa fröer. Trots att de flesta av våra betor är ynkliga så hittade jag tillräckligt många fina exemplar för att göra en sats saftiga burgare. Jag kryddade burgarna med cajunkrydda och toppade dem med en smakrik, lagrad ost. Vi käkade burgarna i hamburgerbröd med dressing, smörgåsgurka, skivad tomat och ketchup. Dessutom hade vi råkost samt ugnsstekt färskpotatis till också. Det blev en riktigt smarrig vegetarisk middag. 😋

Rödbetsburgare med bönor och cajunkrydda
blir 6 - 8 burgare beroende på storlek
2 ½ dl havregryn
200 - 250 g kokta svarta bönor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk cajunkrydda (se här)
500 g färska rödbetor
rapsolja till stekning
ev. ost att toppa burgarna med
Till servering:
Hamburgerbröd samt dina favorittillbehör, t.ex.  dressing, ketchup, smörgåsgurka och skivad tomat

Gör så här: 

Mixa havregrynen tills de är som grovt mjöl. Ställ undan det så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Mixa bönorna till en grov smet med löken, vitlöken, ägget saltet och kryddorna. Skala och finriv rödbetorna. Pressa ut så mycket som möjligt av vätskan (jag använder en potatispress). Blanda sedan de rivna betorna med bönsmeten. Tillsätt havremjölet och blanda väl. Ställ smeten kallt i minst 30 minuter. 

Forma 6 - 8 jämnstora burgare. Stek burgarna i lite olja, i ca 5 - 6 minuter per sida. Ha ev. på lite ost på varje burgare och låt den smälta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.