måndag 2 augusti 2021

Limpor med frön, kli och russin

 

De senaste dagarna har det varit svalt nog, både utomhus och inomhus, för att ha igång ugnen. I helgen som var passade jag därför på att baka ett gäng limpor. Limporna blev jättegoda och fick sötma av russinen och lite extra karaktär av vetekliet och fröna. 

Jag gräddade mina limpor i limpformar, men om du inte har sådana går det bra att grädda dem i en långpanna istället. Om du gör det så rekommenderar jag att du lägger ett bakplåtspapper i botten av långpannan och penslar sidorna av limporna med lite matolja. Du kan också behöva justera gräddningstiden. Det bästa är att mäta temperaturen på brödet. Brödet är färdigt när det mäter 96 - 98 grader i mitten. 

Limpor med frön, kli och russin 
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 37 C varmt
1 dl linfrö
1 dl hela psylliumfrön
2 dl vetekli
1 dl matolja med neutral smak (jag använde rapsolja)
1 msk salt
2 dl russin
ca 15 dl rågsikt
ca 16 - 18 dl vetemjöl 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt frön, kli, olja, salt och russin. Ha i rågsikten. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Smörj 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt formarna, på gallret, i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 - 50 minuter, eller tills bröden är ca 98 grader i mitten. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp upp limporna på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallan. Limporna går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.