Den här annorlunda potatisgratängen med cornflakestopping är min version av en amerikansk gratäng som brukar kallas 'funeral potatoes'. Det något dystra namnet har gratängen fått eftersom den traditionellt brukar serveras som tillbehör till den mat som äts efter en begravning. Det finns en uppsjö av olika recept på denna annorlunda gratäng. Jag valde att göra en variant innehållande crème fraiche och mjölk (receptet hittade jag på food.com). Gratängen blev riktigt saftig och smakade förträffligt gott 😋.
Annorlunda potatisgratäng med cornflakestopping
ca 4 portioner
1 kg potatis av en fast sort
vatten och salt till kokning
2 dl crème fraiche
1 ½ - 2 dl standardmjölk
ca 3/4 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
lite matfett till att smöra formen med
Topping:
2 dl cornflakes (jag använde Kellogs)
1 msk smält smör
1 krm salt
1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer 2 liter, med lite matfett. Skala potatisen och skär den i små fina tärningar. Lägg dem i en gryta och täck dem med vatten. Ha i ca ½ tsk salt. Koka potatisen i 8 - 10 minuter, tills den är nästan helt mjuk. Häll av den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Lägg potatisen i formen. Blanda ner svartpepparn. Vispa ihop crème fraichen med mjölken och saltet. Häll detta i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 10 min. Gör under tiden toppingen.
Krossa cornflakesen i en bunke. Blanda dem med det smälta smöret och saltet. Blanda till sist ner osten. Ta ut formen ur ugnen och fördela toppingen jämnt över hela ytan. Sätt in formen i ugnen igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills toppingen fått fin färg. Ta ut formen och låt gratängen vila en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.