lördag 24 november 2018

Lättbakad långpannekaka med pepparkakssmak


Dessa mjuka godbitar med pepparkakssmak är väldigt enkla att baka. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i en långpanna. Slutresultatet, av den minimala ansträngningen, blir en hel drös med saftiga och goda kakrutor, som smakar som en mjuk pepparkaka. Det känns bra att ha frysen laddad med mumsiga kakor nu inför de kommande adventshelgerna 👍😊. 

OBS! Det ingår inga ägg i detta recept. Kakan blir fluffig och fin ändå. 

Långpannekaka med pepparkakssmak
blir ca 24 - 30 kakrutor beroende på storlek
7 ½ dl filmjölk
7 ½ dl strösocker
3 tsk malen kanel
3 tsk malen kryddnejlika
3 msk lingonsylt
150 g avsvalnat smält smör
knappt 10 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna (30 x 40 cm). Rör ihop filen med sockret, kryddorna och lingonsylten i en stor bunke. Tillsätt smöret. Blanda vetemjölet och bikarbonaten. Ha i detta i bunken. Rör slätt. Häll smeten i långpannan. Se till att det blir ett jämnt lager. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda kakan i 20 - 25 minuter. Känn med en sticka i mitten av kakan, den ska komma ut torr. Ta ut kakan ur ugnen. Låt den svalna lite innan du drar över den till ett bakgaller. Låt den kallna under duk. Skär kakan i rutor.

Tips! Underdelen av kakorna brukar fasta lite i papperet, så använd gärna en stekspade, eller liknande, och lossa dem försiktigt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.