torsdag 8 november 2018

Pastagratäng med zucchini och mozzarella


Under sensommaren, när jag skördade zucchini, passade jag på att göra en sats zucchiniröra som jag sedan frös in för att ha senare under året. Häromsistens tog jag upp den infrysta röran och använde den som fyllning i en härlig pastagratäng. Det blev kanongott! Vi serverade den smakrika, krämiga gratängen med rivna morötter och pizzasallad. Mums!😋

Pastagratäng med zucchini och soltorkade tomater
ca 200 g pasta
vatten och salt till pastakoket
1 mozzarellaboll, à ca 125 g
lite matfett till att smöra formen med
Zucchiniröra:
1 - 2 msk olja från de soltorkade tomaterna
2 normalstora zucchini, ca 800 g sammanlagd vikt
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl hackade, och väl avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 - 1 ½ tsk örtsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
De strimlade bladen från ½ kruka färsk basilika
Tomatsås:
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 krm torkad oregano
2 krm torkad timjan
1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 ½ dl grädde 
De strimlade bladen från ½ kruka färsk basilika

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och låt den rinna av ordentligt. Lägg över den i formen. 

Skölj av zucchinin och skär den i små tärningar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 15 minuter. Stek tills zucchinin och löken fått fin färg och mjuknat.  Rör om då och då. Tillsätt vitlöken och de soltorkade tomaterna. Låt allt steka i ytterligare några minuter. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och färsk basilika. Blanda röran med pastan i formen.

Skala och finhacka vitlöken till tomatsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i vitlöken och tomatpurén låt det steka under omrörning på medelvärme i 1 - 2 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, örterna, örtsaltet och svartpepparn. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Ha i grädden och basilikan. Låt såsen sjuda i några minuter. Smaka av såsen och häll den i formen. 

Strimla mozzarellan och fördela den över hela ytan. Sätt in formen i den övre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå ett tag innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.