torsdag 22 november 2018

Mathavre med kryddiga stekta grönsaker


När vi handlade mat senast så köpte vi en förpackning mathavre för att testa om det kunde vara något för oss. Jag kokade grynen och blandade dem sedan med kryddiga stekta grönsaker. Till detta serverade vi sesamfröpanerade morotsbiffar samt en god kall sås (se recept här och längre ner på denna sida). Det var supergott! 😋. 

Jag var lite rädd för att mathavret kanske skulle smaka lite som min frukostgröt, men det gjorde det verkligen inte. Mathavret hade god smak och bra konsistens med ett härligt tuggmotstånd. Det känns bra att veta att det finns goda, svenskodlade alternativ att använda istället för andra gryn, t.e.x. ris eller quinoa, som har fraktats långt för att hamna på våra tallrikar.

Mathavre med kryddiga stekta grönsaker
ca 4 portioner
3 ½ dl vatten
½ tsk salt
3 ½ dl mathavre
1 msk rapsolja
1 gul lök
250 g färsk broccoli
2 morötter (ca 200 - 225 g sammanlagd vikt)
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk afrikansk krydda (se här)
salt efter smak

Gör så här: 
Koka upp vattnet med saltet i en kastrull. Ha i mathavret och låt det koka, under lock, på svag värme i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den stå en stund. Fluffa upp grynen med en gaffel

Skala och grovhacka löken. Ansa broccolin och dela den i buketter. Skär stammen i tunna skivor. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna. Ha i löken, morötterna och broccolin och låt det steka på medelhög till hög värme tills grönsakerna fått fin färg och mjuknat lite lagom mycket. Vänd runt dem lite då och då då de får jämn färg. Tillsätt vitlöken, kryddmixen och mathavren och låt allt steka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt. 

Rosa sås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl thai sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål. Låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.