För några år sedan hittade jag ett recept på en kanongod hemmagjord vegetarisk färs, innehållande bland annat champinjoner och aubergine. Jag har sedan dess gjort den färsen många gånger och använt den i alla möjliga sorters maträtter. Konstigt nog så har jag faktiskt aldrig använt den i en vanlig enkel tomatsås, "à la köttfärssås", tidigare. Det visade sig fungera alldeles utmärkt. Såsen blev mustig och mycket god. Vi käkade såsen, på klassiskt vis, tillsammans med pasta, riven ost och en slatt ketchup. Dessutom hade vi pizzasallad och rivna morötter till också. En perfekt vegetarisk vardagsrätt 👍.
Pastasås med vegetarisk färs
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g hemmagjord vegfärs (se här)
3 msk tomatpuré
1 - 2 tsk grillkrydda (jag använder Santa Maria)
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm torkad oregano
5 dl vatten
grönsaksfond eller salt efter smak
ev. lite hackad persilja till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och färsen och låt det steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt det steka med i ca 2 - 3 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och vattnet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att såsen bara småkokar och lägg på ett lock. Låt såsen puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. Smaka av med fond eller salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.