torsdag 29 november 2018

Linssoppa med vitkål och apelsin


Den här linssoppan, med vitkål och apelsin, är ytterligare en av alla de maträtter som visade sig bli mycket godare än vad jag trodde att den skulle bli när jag läste receptet (jag måste nog vara en ganska kräsen receptläsare eftersom det fenomenet inträffar så ofta 😏). I originalreceptet, som jag hittade på ica.se (se här), ingår det ett kuvert saffran, men den bytte jag ut mot gurkmeja i mitt recept. Dessutom struntade jag i att mixa soppan. Jag tyckte att det kunde vara gott att ha lite bitar att tugga på istället för att käka en helt slät soppa. Vi åt den mumsiga soppan tillsammans med ett gott lantbröd. Det blev en riktig toppenmåltid.

Linssoppa med vitkål och apelsin
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 finhackad gul lök
400 g hackad vitkål
2 finhackade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
14 dl vatten
1 dl färskpressad apelsinjuice (från färsk apelsin)
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
1 ½ dl röda linser (torra)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och vitkålen och låt det steka på medel - stark värme i ca 10 minuter. Löken och kålen ska få lite färg och mjukna något. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt tomatpurén och gurkmejan och låt det steka under omrörning i ca 2 minuter. Häll i vattnet och apelsinjuicen. Smula ner buljongtärningarna och ha i sambal oelek. Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om. Lägg på ett lock och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 45- 50 minuter, eller tills linserna och kålen är så mjuka som du vill att de ska vara. Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.