onsdag 28 november 2018

Saffransbullrutor med cream cheesefyllning


I måndags tog jag fram julpyntet och gjorde adventsfint här hemma. När jag ändå hade ångan uppe så passade jag på att baka lite saffransbullar också. Det fick bli en lättbakad bullvariant i långpannan. Idén kommer från bloggen 'Victorias provkök' (se här). Jag använde dock inte hennes recept, utan gjorde om ett recept på vanliga philadephiabullar genom att tillsätta lite saffran i degen. 

Jag hade visserligen köpt hem alla ingredienser till Victorias variant, när vi handlade i slutet av förra veckan, men i söndags blev jag dösugen på något gott vilket ledde till att jag käkade upp den vita chokladen 🙈. Ja, ja så kan det gå när begäret är starkare än karaktären. Hur som helst så blev bullarna supersmaskiga 😋. Jag får väl baka den andra varianten nästa år istället. 

Saffransbullrutor med cream cheesefyllning
antal beroende på storlek
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 rumsvarmt ägg
1 dl vit sirap eller strösocker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
Fyllning:
200 g rumsvarm naturell cream cheese (typ philadelphiaost)
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll sedan blandningen i en stor degbunke. Smula i jästen och rör om tills den har lösts upp helt. Tillsätt ägget, sirapen, eller sockret, och saltet. Blanda väl. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg. Ha upp den på en lätt mjölad arbetsyta och knåde den i några minuter. Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Rör under tiden ihop fyllningen. Rör smöret pösigt med florsockret och vaniljsockret i en bunke. Tillsätt cream cheesen och blanda allt väl. Ställ sedan undan bunken så länge.

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna så att papperet sticker upp en bit ovanför kanterna. Häll ut degen direkt i långpannan och tryck ut den i ett jämnt lager med lätt mjölade händer. Gör små gropar runt om i degen med hjälp av tummen eller fingrarna (det behövs många gropar så gör dem ganska tätt). Fördela fyllningen i groparna med hjälp av två teskedar. Täck långpannan med plastfolie och låt bullen jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Grädda bullen i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta ut den ur ugnen och dra över den till ett bakgaller. Släng bort bakplåtspapperen och låt bullen kallna under duk. Skär den sedan i rutor. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.