lördag 3 november 2018

Lantbröd i form


Vanligt lantbröd har jag bakat många gånger men jag har faktiskt aldrig tidigare testat att grädda det i formar. Det visade sig funka riktigt bra. Limporna blev höga och fina och hade god smak och härlig konsistens. Originalreceptet kommer i från matklubben (se här). Den enda ändring som jag gjorde i det receptet var att byta ut smöret mot rapsolja och att jag hade på lite mjöl på ovansidan innan gräddning. Ett supergott, lättbakat bröd som jag definitivt kommer att baka fler gånger 👍. 

Lantbröd i form
blir 2 limpor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 C varmt
2 msk rapsolja eller mjukt smör
2 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
lite matfett till att smöra formarna

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, saltet och rågsikten. Blanda väl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smöra två limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i två lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och låt dem grädda i ca 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Sätt in en tom plåt över bröden om ytan riskerar att få för mycket färg innan de är färdiggräddade. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa bröden och låt dem kallna på galler under duk.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.