lördag 10 november 2018

Goda limpor med frön


Häromdagen var det bakpremiär i vår nya bostad. Det blev fyra härligt, mjuka och goda limpor med frön (jag dubblerade ett receptet som jag hittade på matklubben, se här). Det är så roligt att kunna komma igång och baka igen efter flytten. Vi har investerat i ett rejält bakbord som jag invigde. Jag har aldrig ägt ett bakbord förut, eftersom jag inte har behövt ha ett, men i vårt nya kök är bänkarna inte helt släta så jag ville ha ett bakbord för att få ett jämt underlag när jag bakar. Bakbordet fungerade alldeles utmärkt. Det enda omaket var att det gled runt lite på bänken. För att komma ifrån det problemet lade jag en bit halkskydd mellan bakbordet och bänken (sånt som man har till mattor). Det blev kanonbra 👍 så i fortsättningen kommer jag att kunna baka friktionsfritt 😊.

Goda limpor med frön
4 stycken
100 g jäst
10 dl ljummet vatten, 37 C varmt
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
4 tsk salt
1 dl linfrö
2 dl solrosfrön
2 dl vetekli
ca 20 dl vetemjöl
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
smula ner jästen i en degbunke. Häll i det ljumna vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, sirapen och saltet. Ha i linfrön, solrosfrön och vetekli. Rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. 

Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar (jag väger hela degen och delar den vikten i 4 sedan väger jag upp degbitarna var för sig). Forma avlånga limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem stå och jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.