måndag 12 november 2018

Fantastiskt goda fyllda bönburgare


Igår var det ju som bekant fars dag men vi firade inte då utan barnen var här i lördags istället. Jag bjöd dem på en smaskig lunch bestående av dessa fantastiska bönburgare, fyllda med cream cheese och inlagd jalapeno. Originalreceptet kommer från bloggen 'Domestic superhero' (se här). Receptet nedan är min tolkning av det ursprungliga receptet. 

Till burgarna hade vi hembakade hamburgerbröd, ugnsstekta potatisklyftor, smörgåsgurka samt en coleslaw smaksatt med tacosås. Det var kanongott! De smakrika och saftiga burgarna hade jättebra konsistens och höll ihop bra vid stekning. En ny favorit!

När alla var mätta och glada tog vi en härlig promenad vid Omberg. Efter den sköna promenaden åkte vi tillbaka hem och intog lite fika i form av kaffe, te och glass. Maken var mer än nöjd med både maten, motionen och presenterna (två chipspåsar), så man får väl säga att det var en mycket lyckad fars dag. 

Fyllda bönburgare
Burgare: 
1 ½ dl havregryn
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
1 ägg
½ dl ströbröd
1 finhackad chilifrukt (välj styrka efter tycke och smak)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
ca 1 tsk salt
1 liten burk majskorn, à ca 140 g (avrunnen vikt)
lite rapsolja till stekning
Fyllning: 
ca 75 g naturell cream cheese (typ philadelphiaost)
1 - 2 msk finhackad och väl avrunnen inlagd jalapeno

Gör så här: 
Mixa havregrynen i matberedaren tills grynen blir som grovt mjöl. Ställ undan dem så länge. Skala löken och mixa den. Tillsätt bönorna (konserverade bönor hälls av, sköljs under rinnande kallt vatten och får rinna av ordentligt innan de tillsätts), ägget, ströbrödet, chilifrukten, kryddorna och saltet. Ha även i havremjölet. Mixa allt till en grov smet. Tillsätt majsen och mixa allt i ytterligare några sekunder. Ställ smeten kallt i minst 15 minuter. 

Rör ihop cream cheesen med jalapenon. Du kan sedan fylla burgarna på två olika sätt. Antingen så delar du smeten i 6 lika stora delar och formar bollar som du sedan gör en fördjupning i. I fördjupningen fördelar du fyllningen. Förslut sedan bollarna igen och forma dem till runda fina burgare. Det andra alternativet är att forma 12 lika stora bollar av smeten. Platta till hälften av bollarna så de blir runda och fina burgare. Fördela fyllningen på mitten av dem. Platta till resterande bollar och lägg dem ovanpå de andra. Tillslut dem ordentligt och forma till dem lite. Lägg dem gärna kallt en stund. 

Hetta upp någon matsked rapsolja i en stor stekpanna. Stek burgarna några minuter per sidan. Servera dem nystekta i hamburgerbröd med dina favorittillbehör eller med ketchup, senap, smörgåsgurka samt coleslaw, smaksatt med tacosås. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.