lördag 1 december 2018

Brödrutor med apelsin och morötter


I morgon kommer vår barn hit en stund och ska fira första advent med oss. Vi ska käka lite lunch tillsammans och sedan ta en tur ner till centrum och kika på julskyltningen. Det är väldigt fint nere på gågatan i vanliga fall och jag kan tänka mig att det är ännu finare i morgon när alla affärer har pyntat 😍. 

Jultider innebär även att det är högsäsong för citrusfrukter och då passar det ju bra att använda lite av den varan i ett gott bröd. Dessa lättbakade brödrutor är smaksatta med färskpressad apelsinjuice och rivna morötter. Degen gräddas i en långpanna och skärs sedan i rutor. Ett mycket smidigt sätt att baka portionsbröd som jag har anammat den senaste tiden när orken inte riktigt räckt har till för något mer avancerat brödbakande. Fler recept på liknande brödrutor hittar du under fliken bröd. 

Brödrutor med apelsin och morötter
blir ca 20 brödrutor
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl färskpressad apelsinjuice
2 ½ dl fint riven morot
½ dl smält smör eller flytande margarin
½ dl mörk sirap
2 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 12 - 13 dl rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet och juicen till 37 C. Häll i detta i bunken och vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt smöret, sirapen, saltet och vetegroddarna. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du fått en smidig klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåde den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Lägg 2 bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, à ca 30 x 40 cm. Låt papperen sticka upp ovanför kanterna. Tryck ut degen, jämntjockt, i långpannan med en mjölad hand. Nagga hela degen med en gaffel. Markera sedan 20 ungefär lika stora fyrkantiga rutor i degen med hjälp av en kniv (skär bara lite försiktigt i ytan). Täck långpannan med en duk och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 15- 20 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut fromen och vält över brödet på ett galler. Dra bort bakplåtspapperen och vänd på brödet. Låt det kallna på gallret under en duk. Skär det sedan i rutor. 

Tips! För att få högre bröd så så kan du grädda det i en mindre långpanna, à ca 25 x 35 cm, med höga kanter. Om du väljer att göra detta är det viktigt att låta bakplåtspapperen sticka upp ordentligt över kanten så att degen inte jäser över. Dessutom bör brödet gräddas längre ner i ugnen och under en något längre tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.