torsdag 13 december 2018

Julfrallor med must och russin


Tänk att det redan är luciadagen. Det känns som om tiden springer iväg. Vi ska inte titta på något luciatåg idag, eftersom vi var på en fantastisk luciakonsert, framförd av sång och pianoakademin, i klosterkyrkan igår kväll. Så vackert! 😍 I eftermiddag ska vi fortsätt med julstämningen för då ska vi nämligen handla julklappar. Pust! Det ska verkligen bli skönt att kunna bocka av den uppgiften. En annan uppgift som jag bockade av tidigare i veckan var julbaket. I år bakade jag bland annat dessa julfrallor, smaksatta med must och russin. Frallorna blev sagolikt goda och var väldigt luftiga och fina i konsistensen. De ljuvliga frallorna passar alldeles utmärkt att bjuda nära och kära på till julfrukosten. Ett riktigt höjdarrecept som jag hittade på kungsörnen.se (se här)👍😊. 

Julfrallor med must och russin
ca 20 - 24 stycken, beroende på storlek
50 g jäst
2 flaskor julmust, à 33 cl eller motsvarande mängd julmust från en större flaska
1 dl matolja
2 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
2 dl russin (kan uteslutas)

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Värm musten till 37 C och häll den i bunken. Vispa eller rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt pljan, saltet och rågsikten. Blanda väl. Ha i russinen och arbetea in vetemjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 10 minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter.

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 20 - 24 lika stora bitar. Ett tips för att få lika stora frallor är att först väga hela degen och sedan dela vikten med 20 - 24 (beroende på hur många frallor du vill göra), sedan väga upp bitarna var för sig. Forma degbitarna till runda fina frallor och ställ dem glest på plåtarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10 - 12 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på ett brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.