torsdag 27 december 2018

Pastagratäng med brysselkål och färskost


God fortsättning. Hoppas ni har haft en riktigt härlig julhelg. Vi har haft det lugnt och skönt. Våra barn var här och firade jul tillsammans med oss. Barnen kom dagen innan julafton och hade uppesittarkväll tillsammans med oss. De var sedan kvar här och käkade lunch på julaftonen innan de gav sig av på andra äventyr. Resten av helgdagarna har jag och maken bara tagit dagen som den kommer och njutit av ledigheten. Vi har åkt ut med husbilen och tagit långpromenader i det vackra vintervädret. 

Lite matlagning har jag också hunnit med. Igår lagade jag denna mumsig pastagratäng med brysselkål och färskost. Vi hade nämligen brysselkål kvar i frysen och lite färskost över från uppesittarkvällen, så jag tyckte att det var en utmärkt idé att kombinera dessa ingredienser i en krämig pastagratäng. Vi käkade gratängen tillsammans med lite rivna morötter. En god och enkel middag som smakade bra efter all julmat. 

Pastagratäng med brysselkål och färskost
ca 4 portioner
250 g pasta
350 g brysselkål, fryst
vatten och salt till kokning
lite matfett till formen
ca 1 ½ dl riven lagrad ost
Sås: 
10 dl standardmjölk (3 % fett)
6 msk vetemjöl
ca 200 g smaksatt färskost (jag hade i arlas färskost med smakerna vitlök samt paprika)
ca 3/4 - 1 tsk salt, eller efter smak
en liten nypa malen vitpeppar 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer 2 liter, med lite matfett. Koka upp vatten med lite salt i en stor gryta. Ha i pastan och låt den koka i ca 2 - 3 minuter. Tillsätt brysselkålen och låt allt koka i ytterligare ca 8 - 9 minuter. Häll av alltihop i ett durkslag. Lägg över detta i formen. Dela gärna brysselkålen i halvor. 

Fortsätt sedan med såsen. Vispa ihop mjölken med mjölet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 minuter. Rör om i botten då och då. Tillsätt färskosten och rör om tills den har smält. Låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Häll såsen i formen och blanda allt väl. Strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen och låt den stå i några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.