måndag 10 december 2018

Broccolisoppa med linser och ost


Denna krämiga broccolisoppa med linser och ost bjöd jag på när vi hade besök av några av våra vänner nu i helgen. Det var gott att värma sig med en tallrik soppa efter att vi hade varit ute på en långpromenad och visat våra vänner hur fantastiskt det är här i Vadstena (tyvärr var inte vädret lika fantastiskt). Vännerna är verkligen inte främmande för vacker natur vid vatten, eftersom de, liksom vi, ganska nyligen har flyttat söderut i landet (de vågade sig dock längre bort än vad vi gjorde för de flyttade ända ner till den skånska västkusten). Vi var hos dem i somras och tog del av de vackra omgivningarna i deras nya hemstad, så nu var det vår tur att guida runt dem i vår nya hemstad. De tyckte att vi bor på en fin och mysig plats. Det är härligt att både de och vi trivs på våra nya hemorter, och att vi kan semestra hemma hos varandra, men jag skulle önska att vi bodde lite närmare varandra så vi kunde ses lite oftare för det är alltid supertrevligt att träffa dem.  

Broccolisoppa med linser och ost
ca 4 portioner
2 gula lökar
10 dl vatten
500 g broccoli, färsk eller fryst
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g broccoli, färsk eller fryst 
½ tsk torkad timjan
1 ½ dl torra röda linser
2 ½ dl grädde
ca 1 dl naturell mjukost
ca 1 dl riven lagrad ost
örtsalt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här:
Skala och hacka löken. Lägg den i en gryta. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt broccolin och timjan. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha i dem i grytan. Rör om. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedaren. Rör ner grädden och mjukosten och värm soppan. Ta av grytan från värmen och rör ner den rivna osten. Låt den smälta (du kan välja att istället toppa soppan med den rivna osten). Smaka av med örtsalt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.