fredag 28 december 2018

Vegetarisk nyårsmeny 2018


Idag har jag fullt upp med att städa och tvätta. Jag hinner dock med att lägga ut ett förslag på en relativt enkel vegetarisk nyårsmeny innan jag fortsätter med min fredagsrengöring. Ha en riktigt bra dag 😊.

Förrätt: Snittar med äggsallad och morotslax 

Huvudrätt: Bönbiffar med julmustsås och ugnsstekt potatis 

Dessert: Fryst cheesecake med amarula

Snittar med äggsallad och morotslax
OBS! Receptet på äggsalladen bör räcka till ca 12 trekantiga eller 16 - 20 runda snittar, beroende på storlek
Skivad franska (mängd beroende på vilken form av snittar du vill göra, se ovan)
ca 1 dl crème fraiche, gräddfil eller avrunnen fil (se här)
1 tsk dijonsenap
1 msk majonäs
4 msk hackad gräslök  eller  salladslök
1 krm paprikapulver
knappt 1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak 
6 - 8 kalla hårdkokta ägg
1 sats morotslax (se här) (OBS! tar minst 4 - 5 timmar att laga till) 

Gör så här:
Skala och grovhacka äggen. Blanda dem med resten av ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Dela skivad franska i trekantiga bitar eller tryck ut rundlar med ett kakmått eller liknande. Lägg på en klick äggsallad. Garnera med lite morotslax. Ställ snittarna kallt en stund innan servering. 

Bönbiffar
ca 12 stycken
400 g kokta svarta bönor (se häralternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade svarta bönor
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestershiresås (originalet innehåller ansjovis men det finns vegansk variant, går att ersätta med samma mängd Hp-sås)
1 tsk kinesisk soja (jag använder mrs Cheng´s)
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 2 dl ströbröd
2 msk grillkrydda (jag använder Santa Marias)
Matfett till stekning 

Gör så här: 
Obs! Häll av konserverade bönor, skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet. Ställ smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den ofta stå över natten). Blöt händerna i kallt vatten. Ta lite smet i handen och forma den till en rund biff ca 6-7 cm i diameter. Upprepa detta tills smeten är slut. 

Hetta upp lite matfett i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Biffarna går bra att frysa.

Julmustsås
2 dl julmust
1 msk grönsaksfond
1 - 2 tsk kinesisk soja (börja med den mindre mängden och ha i resten, om du tycker att det behövs, när såsen nästan kokat klart)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
knappt ½ krm torkad rosmarin
½ krm malen torkad ingefära 
2 dl crème fraiche eller grädde
ev. lite salt efter smak

Gör så här: 
Blanda julmusten med fonden och sojan i en kastrull. Låt det sakta koka upp. Tillsätt svartpeppar, timjan, rosmarin och ingefära. Låt småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Rör ner crème fraiche eller grädde. Låt det småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av. 

Ugnsstekta potatisklyftor
ca 4 portioner
1 ½ kg potatis av en fast sort
1 msk rapsolja
 salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en stor bunke och ha i oljan. Blanda allt ordentligt. Häll ut potatisen glest på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Ha på salt efter smak. 

Fryst cheesecake med amarula
10 digestivekex
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 cl amarula (likör)
300 g cream cheese (jag tog philadelphiaost)
3 dl vispgrädde

Gör så här: 
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en stor springform (jag valde en form som är 28 cm i diameter men det funkar också med en som är 24 cm). Krossa kexen till smulor och strö ut hälften i botten av formen. Ställ undan resten av kexsmulorna så länge. 


Dela äggen i gulor och vitor. Lägg dem i två separata bunkar. Häll grädden i en tredje bunke. Vispa äggvitorna till fast skum och ställ sedan undan dem så länge. Vispa grädden och ställ sedan undan den också. Vispa ihop äggulorna med sockret och vaniljsockret. Tillsätt cream cheese och amarula. Rör eller vispa tills allt blandats ordentligt. Blanda ner grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Häll smeten i formen. Släta till ytan. Strö på de sparade kexsmulorna. Täck formen med en stor plastpåse eller med plastfolie och ställ den plant i frysen. Låt den stå i minst 5 timmar (jag lät min stå över natten). Ta upp cheesecake ur frysen ca 15 minuter innan den ska serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.