lördag 22 december 2018

Mozzarellafyllda quinoabollar samt en örtsås med vitlök, persilja och basilika


Som ni kanske har märkt så svämmar inte bloggen över av recept på julmat direkt. Detta beror på att vi, i likhet med de flesta andra, är ganska konservativa med vad som hamnar på julbordet, och vi är nöjda med att fortsätta äta den julmat som vi brukar äta. Vi testar ständigt nya och spännande maträtter, så en dag om året kan det vara skönt att veta vad maten kommer att smaka. Är du nyfiken på vad vi käkar på julaftonen så hittar du tidigare inlägg och recept på vår julmat under etiketten 'Jul' i kolumnen till höger. 

Dessa delikata, mozzarellafyllda, quinoabollar är en av alla nya maträtter som vi har testat i år. Originalreceptet kommer i från en trevlig blogg som heter 'Rhubarb and cod' (se här). Där serverades bollarna tillsammans med tomatsås som fyllning i baguetter, men jag valde istället att servera bollarna med ugnsstekt potatis och en smakrik örtsås (ett omgjort recept på en sås till kycklingfärsbiffar från Hemmets Journals matkalender). Det var supergott! 😋. 

Bollarna var lätta att forma och höll ihop bra vid stekning. Ett jättebra grundrecept på quinoabollar tycker jag. Smaken kan enkelt varieras genom att byta ut kryddningen i smeten och utesluta osten i fyllningen. Jag kan tänka mig att det kan vara gott att smaksätta bollarna med t.ex. grillkrydda eller någon annan god kryddmix (se olika sorter här). Lämna gärna en kommentar om du gör någon egen god variant. 

Mozzarellafyllda quinoabollar
ca 20 stycken
1 dl quinoa
vatten till skållning, sköljning och kokning
ca 200 g kokta vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk med konserverade bönor
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 tsk örtsalt (Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
½ dl finriven parmesanost
1 dl ströbröd
ca 60 -75 g mozzarella skuren i 20 små bitar
rapsolja till stekning

Gör så här
lägg quinoan i en trådsil. Häll på kokande vatten. Skölj sedan quinoan under rinnande kallt vatten. Låt rinna av. Lägg quinoan i en kastrull och häll på 3 dl vatten. Låt quinoan koka på svag värme i ca 12 - 15 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt den stå i ca 10 minuter. Låt quinoan kallna. 

Mosa bönorna, med en gaffel eller med en stavmixer, i en bunke (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Tillsätt ägget, vitlöken, oreganon, örtsaltet, svartpepparn, parmesanosten och ströbrödet. Ha i quinoan och blanda allt väl. Ställ smeten kallt i ca 15 minuter. 

Skär mozzarellan i 20 jämnstora bitar. Forma 20 jämnstora bollar av smeten och ha i 1 bit mozzarella i varje. Tillslut dem väl. Stek bollarna i olja några minuter per sida. 

Örtsås med vitlök, persilja och basilika
ca 4 portioner
2 ½ dl grädde
1 dl vatten
2 tsk mörk majsenaredning
1 pressad vitlöksklyfta
½ svampbuljongtärning
knappt 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
salt och malen vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Vispa ihop allt utom örterna, saltet och pepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt örterna och smaka av med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.