onsdag 12 december 2018

Krämig linssås till pasta


De senaste dagarna har jag haft ganska mycket att göra så jag har inte haft tid att laga allt för avancerad mat, utan det har fått bli relativt enkla maträtter som hamnat på matbordet. Att maten är enkel att laga behöver inte betyda att den inte smakar gott. Denna krämiga linssås är ett utmärkt exempel på lättlagad mat som smakar förträffligt. Vi serverade den underbara såsen tillsammans med pasta och rivna morötter. Vi toppade dessutom hela härligheten med en gnutta riven, lagrad ost. Det blev pricken över i.

I kväll ska vi prova att gå på en luciakonsert i klosterkyrkan. Vi brukar i vanliga fall inte kunna gå på sådana tillställningar, på grund av min doftastma, men klosterkyrkan är stor (och dragig) så att det borde gå hyfsat för mig att vistas där utan att få allt för mycket andningssvårigheter. Vi brukar gå dit på kvällsmässa, på fredagskvällarna, och det har funkat bra hittills. Vid de tillfällena har det ju i och för sig inte varit fler än runt ca tjugo personer där, så vi får väl se hur det går nu när det kommer mer folk. Jag kan ju alltid hoppas (eller snarare drömma om) att de övriga besökarna visar hänsyn och inte sprutar på sig en massa parfym och fixar till håret innan de går dit.  

Krämig linssås
Linskok:
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
1 lagerblad
½ grönsaksbuljongtärning
Sås: 
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
½ buljongtärning
2 tsk dijonsenap
2 tsk montreol steak seasoning (se här)
de kokta linserna
2 dl crème fraiche
Örtsalt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak
ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över dem i en bunke och täck dem med kallt vatten. Låt dem stå i ca 30 - 40 minuter. Häll av vattnet och lägg linserna i en kastrull. Häll på 6 dl vatten, smula ner buljongtärningen och tillsätt lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under kastrullen och låt linserna småkoka i ca 35 - 40 minuter, tills de är nästan helt mjuka. Häll av dem och ställ undan dem så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt det steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och ha i buljongtärningen, dijonsenapen, montreolkryddan och linserna. Låt allt småkoka under lock i ca 15 - 20 minuter, eller tills linserna är helt mjuka. Tillsätt crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Ha ev. på lite hackad persilja. Servera såsen med pasta och gärna lite riven lagrad ost


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.