onsdag 19 december 2018

Karlstadlimpa


Vi hade några apelsiner som började se torra ut så jag pressade dem och använde saften i den här goda limpan. Receptet kommer ifrån boken 'Brödglädje' av Anna Brawn (red). I originalreceptet tillsätts ganska mycket anis och fänkål, men eftersom ingen av oss är särskilt förtjusta i det så minskade jag avsevärt på den angivna mängden. Limpan blev saftig och smakrik med en, i mitt tycke, välbalanserad smak av både apelsin och kryddor. Det enda negativa var att det kändes lite surt att det bara blev en stor limpa av degen efter allt jobb, så nästa gång ska jag dubblera receptet och baka ut degen till tre mindre limpor istället. 

Karlstadlimpa
blir 1 stor limpa
Dag 1:
5 dl grovt rågmjöl
3 dl kokande vatten
Dag 2: 
50 g jäst
2 dl (färskpressad) apelsinjuice
degen från dag 1
2 tsk salt
½ tsk malen anis  (1 msk i originalet)
½ tsk malen fänkål (1 msk i originalet)
ca 6 - 7 dl vetemjöl

Gör så här: 
Kväll dag 1: lägg rågmjölet i en degbunke och häll på vattnet. Blanda detta till en fast deg. Täck bunken med ett lock eller med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Smula ner jästen i en skål. Värm apelsinjuicen till 37 C och häll den på jästen. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Häll detta i degbunken med degen från dag 1. Rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt saltet och brödkryddorna. Arbeta in vetemjöl, lite i taget, tills du får en fast deg. Jag brukar arbeta in det sista mjölet i samband med att jag har upp degen på bänken och knådar den. Arbeta degen i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck bunken med ett lock eller plastfilm. Låt den jäsa i ca 60 minuter. 

Smörj en form med lite matfett eller klä en plåt med ett bakplåtspapper. Ha upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Forma degen till en stor limpa och lägg den i formen eller på plåten. Täck limpan med en brödduk och låt den jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formen ppå gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limpan i ca 50 minuter, eller tills den är 98 C inuti. Ta ut limpan ur ugnen. Pensla limpan med vatten och låt den kallna på ett brödgaller under en bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.