onsdag 5 december 2018

Barbecuebönor


Dessa barbecuebönor var verkligen supergoda. Originalreceptet hittade jag på en blogg som heter minimalist baker (se här). Jag gjorde dock några ändringar i det receptet och anpassade det efter vår smak. I receptet ingår det en liten mängd liquid smoke. I vanliga fall har jag lite svårt för liquid smoke, men i det här fallet passade den rökiga smaken perfekt . 

Det blir en ganska stor sats bönor av receptet så de räckte till flera middagar. Ena gången käkade vi de smarriga bönorna som topping på varma dubbla ostmackor, som vi hade kört i mackjärnet. Andra gången använde vi bönorna som fyllning i bakad potatis, tillsammans med lite riven ost och en klick crème fraiche. Det var supergott båda gångerna, men att ha dem i bakad potatis var smakmässigt en riktig höjdare 👍😋. Ett kanonrecept som jag definitivt kommer att använda flitigt i framtiden. 

Barbecuebönor 
ca 6 - 8 portioner
500 g torkade pintonönor
vatten till blötläggning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk rapsolja 
1 dl tomatpuré
15 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 - 2 msk senap (jag hade i 1 msk stark Västervikssenap)
2 msk ljus sirap
1 tsk hot sauce (jag använde Frank´s original)
2 - 3 krm liquid smoke (du kan självklart ta mer eller mindre efter egen smak)
2 - 3 tsk chilipulver (jag tog 3 tsk)
1 krm grovmalen svartpeppar
Salt efter tycke och smak

Gör så här:
Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg sedan över dem i en stor bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Ställ bunken i kylen över natten. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av, kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och paprikan och låt det steka på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt allt steka under omrörning i ca 2 minuter. Häll i den mindre mängden av vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt det koka upp. 

Häll av bönorna och låt dem rinna av. Ha sedan i dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt bönorna puttra på svag värme i ca 1 ½ timme, tills de är mjuka men absolut inte mosiga. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. 

Ta av locket och rör ner senap, sirap, hot sauce, liquid smoke, chilipulver och svartpeppar. Låt det koka utan lock i ca 30 minuter. Rör om i botten regelbundet, för det bränner lätt fast. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.