lördag 8 december 2018

Bröd fyllt med solrospesto och ost


När våra barn, och deras respektive, var här och åt en dag bjöd jag på en enkel morotssoppa och detta mumsiga bröd, fyllt med riven lagrad ost och min hemmagjorda gröna solrospesto. Så gott! Ett mycket trevligt bjudbröd, som naturligtvis även kan serveras till annat än soppa.   

Bröd fyllt med solrospesto och ost
blir 2 stora bröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 C varmt
1 ½ tsk salt
1 msk rapsolja
ca 12 - 14 dl vetemjöl
1 ½ - 2 dl grön pesto (jag använde hemmagjord pesto gjord på solroskärnor, se här)
6 dl riven lagrad ost
1 ägg

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och rapsoljan. Arbeta in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred på hälften av peston men låt någon centimeter runt kanterna vara tom. Strö på hälften av osten och rulla ihop degen från kortsidan till en rulle. Lägg den med skarven ner på ena halvan av plåten. Upprepa detta med den andra degbiten. Ta en sax och klipp några jack i ovansidan av bröden. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. ärm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Vispa upp ägget och pensla bröden med detta. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och låt bröden grädda i ca 25 - 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden ur ugnen och lägg försiktigt över dem på ett brödgaller. Låt dem svalna lite under en bakduk. Skär bröden i bitar & ät dem ljumna eller kalla. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.