måndag 22 november 2021

Gratinerad potatisgnocchi med svamp och timjan


Hemmagjord potatisgnocchi är en maträtt som jag lagar lite då och då när jag har gott om tid och ork. När jag gjorde en sats gnocchi senast valde jag att blanda de små potatisklimparna med champinjoner, som jag hade stekt i tryffelolja och kryddat med salt, svartpeppar och lite timjan, i en form. Jag hällde på en krämig och god ostsås och gräddade sedan hela härligheten i ugnen. Det blev makalöst gott! 😋 

Jag gjorde som sagt mina gnocchi själv, men om du inte har lust med det så kan du naturligtvis byta ut dem mot köpt potatisgnocchi istället. 

Tips! Det går att göra gnocchi i förväg och sedan frysa in den okokt (om du klickar på länken till gnocchireceptet nedan kan du läsa om hur jag brukar göra).

Gratinerad potatisgnocchi med svamp och timjan
ca 6 - 8 portioner
1 sats potatisgnocchi (se häralternativt ca 1 kg köpt potatisgnocchi
vatten och salt till kokning
250 - 300 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 - 2 tsk tryffelolja eller olivolja
1 - 2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm torkad timjan
1-2 krm vitlökspulver eller lökpulver
Lite matfett till att smöra formen med
Sås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
ca 2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Gör 1 sats potatisgnocchi (går att göra i förväg och sedan förvara i frysen tills de ska användas). Koka gnocchin i rikligt med saltat vatten enligt receptet (se här). Ta upp gnocchin och lägg den i ett durkslag. Skölj den lite under rinnande kallt vatten och låt den sedan rinna av ordentligt. Sätt ugnen på 225 C och smörj en form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Lägg över gnocchin i formen. 

Stek svampen i en stekpanna, utan fett, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och låt svampen steka i ca 5 minuter. Ha på saltet, vitlökspulvret och pepparn. Blanda sedan svampen med gnocchin i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner väldigt lätt fast. Ta av grytan från värmen och tillsätt osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. 

Häll såsen i formen och vänd runt allt lite försiktigt så att såsen fördelas jämnt på och mellan gnocchin. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt gratängen grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt är varmt och det blivit lite färg på ytan. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.