onsdag 24 november 2021

Morotssoppa med linser, tomat, kokos och röd curry


Dagens recept är en kanongod, matig soppa med linser, tomat, kokos och röd curry. Jag använde min hemmagjorda currypasta i receptet, eftersom jag inte tål vitlök, men du kan naturligtvis använda köpt currypasta istället. Soppan blev lagom stark för mina smaklökar 👍😋. 

Tips! Liksom de flesta soppor passar denna soppa perfekt att ha i matlådan, eller att laga i förväg och värma nästa dag. Soppan går också bra att frysa. 

Morotssoppa med linser, tomat, kokos och röd curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
500 g morötter
ca 2 msk röd currypasta (alternativt 3 - 4 msk av min hemmagjorda currypasta, se här)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
500 g krossade tomater
5 - 6 dl vatten
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
1 ½ dl röda linser (okokta)
2 torkade limeblad (kan uteslutas)
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt currypastan och ingefäran och låt allt steka, under omrörning, i ytterligare ca 2 - 3 minuter. Häll i tomaterna och vattnet (använd den tomma tomatförpackningen som mått). Rör i kokosmjölken och smula i buljongtärningarna.  Häll linserna i en trådsil, eller ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Rör ner linserna i grytan. Ha ev. i limeblad. Rör om. Lägg på ett lock på grytan och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 - 50 minuter, eller tills morötterna och linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vatten om du önskar en tunnare soppa. (Fiska upp limebladen och släng dem i komposten). Smaka av soppan med salt. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.