måndag 29 november 2021

Smakrik pastagratäng med morötter

 

Dagens recept är en smakrik pastagratäng med morötter som jag gjorde för ett tag sedan. Jag lagar ofta till pastagratänger, eftersom vi dels tycker att det är väldigt gott men också för att det är helt perfekt matlådemat. Som om detta inte skulle vara skäl nog att laga till en smarrig pastagratäng så är det dessutom en maträtt som funkar väldigt bra att frysa in. 

Smakrik pastagratäng med morötter
ca 4 portioner
250 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen 
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
Morotsröra: 
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
450-500 g morötter
1-2 msk grillkrydda (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
Vitsås:
8 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar

Gör så här: 
Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ sedan undan formen så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 8 - 10 minuter (morötterna ska mjukna något och få lite färg). Vänd runt allt några gånger under tiden. Tillsätt vitlöken, grillkryddan, svartpepparn, saltet och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i vattnet och lägg på ett lock. Låt röran koka i ca  5 - 10 minuter. Smaka av röran och blanda den sedan med pastan i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Smaka av såsen och blanda den sedan med pastan och morotsröran i formen. Stör på osten över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter, tills ytan fått lite färg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.