onsdag 3 november 2021

Indisk pumpasoppa med tomat och kokos

 

Idag blir det ytterligare ett recept med pumpa som huvudingrediens. Som jag nämnt flera gånger tidigare tycker jag personligen att pumpa passar bäst att använda i maträtter som också innehåller ganska mycket kryddor (jag gillar nämligen inte när själva pumpasmaken blir för dominant). Dagens recept, som är en indisk pumpasoppa med tomat och kokos, är ett bra exempel på en pumparätt som passar mina smaklökar. Vi käkade den mumsiga soppan med ett frasigt vitt bröd. Det var supergott! 😋

Indisk pumpasoppa med tomat och kokos
ca 4 -5 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 - 2 vitlöksklyftor
ca 1 kg matpumpa (jag använde butternutpumpa)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
ca 1 msk indisk krydddmix (se här)
500 g passerade tomater
ca 5 dl vatten (använd gärna tomatförpackningen som mått)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
Salt och ev. lite grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och kärna ur pumpan. Skär den sedan i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt pumpan och låt den steka med i ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha i vitlöken, ingefäran och kryddmixen. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme, under lock, i ca 40 minuter, eller tills pumpan är mjuk. Rör om i grytan lite då och då under tiden. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer, eller i en matberedare. Sätt sedan tillbaka soppan på värmen igen. Rör i kokosmjölken och låt soppan koka i ytterligare ca 5 minuter. Späd ev. med mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt och eventuellt lite svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.