onsdag 17 november 2021

Krämig soppa med korngryn

 

Dagens recept är en överraskande smakrik och god soppa som jag rörde ihop förra veckan. När jag läste receptet, och påbörjade tillagningen, var jag lite osäker på om soppan skulle bli bra. Den oron visade sig dock vara helt obefogad, för soppan blev jättebra och kanongod. 

Soppan fick en ganska tjock konsistens, vilket jag gillar, men om du föredrar en tunnare konsistens är det bara att du späder med mer vatten tills du är nöjd med resultatet (om du har i mer vatten än vad som uppges i receptet kan du även tillsätta ytterligare en halv buljongtärning för smakens skull). 

Krämig korngrynssoppa
ca 4 portioner
1 msk smör
2 gula lökar
300 g morötter
12 - 15 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs)
2 ½ svampbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
2 dl korngryn
2 dl crème fraiche (jag använde varianten med 15 % fett)
3 - 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
ev. lite salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Smält smöret i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden) och smula i buljongtärningarna. Tillsätt svartpepparn och lagerbladen. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra i ca 10 minuter. Tillsätt korngrynen. Rör om i grytan och låt soppan fortsätta puttra i ca 40 minuter, eller tills grynen är så mjuka som du vill ha dem. Blanda i crème fraichen och dillen. Låt soppan sjuda i ca 4 - 5 minuter. Späd med resten av vattnet om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av soppan. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.