måndag 15 november 2021

Victorias smaskiga chokladkaka

 

Dagens recept är en smaskig chokladkaka som vi käkade på födelsedagskalaset nu i helgen. Originalreceptet kommer från en kanonfin blogg som heter 'Victorias provkök' (se här). Jag brukar regelbundet kika på den bloggen, för där finns det mycket gott! 

Tyvärr blev bilderna som jag tog av kakan väldigt dåliga, vilket beror på att jag missade att ta dem innan vi fikade 🙈. Det skulle nog inte ha blivit några bilder alls om jag inte i sista minuten kommit på att jag missat att fota kakan. Jag tog hastigt några bilder precis innan den halvt uppätna, och något demolerade, kakan följde med gästerna hem (därav att den ligger på ett knallblått plastlock). 

Ja, ja så kan det gå när man har tankarna på annat. Hur som helst så tyckte alla på kalaset att kakan var supergod, och det är ju det viktigaste, eller hur. 😊

Victorias smaskiga chokladkaka
Botten: 
200 g smör
2 dl filmjölk, rumsvarm 
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 stora ägg, rumsvarma
4 dl strösocker
Kolakräm:
1 burk dulce de leche (ca 395 g)
200 g naturell phliadelphiaost, rumsvarm 
Chokladglasyr:
1 dl vispgrädde
ca 200 g hackad mjölkchoklad eller ljus blockchoklad

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 C och klä en plåtform, som mäter ca 25 x 30 cm, med ett bakplåtspapper (den form som jag använde mäter 23 x 33 x 6 cm). 

Smält smöret och låt det svalna en stund. Tillsätt filmjölken. Blanda väl. Ställ sedan undan blandningen så länge. 

Blanda mjölet med kakaon, bakpulvret och vaniljsockret i en skål. Ställ sedan undan detta så länge. 

Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sockret och vispa kraftigt tills det blir en ljus och luftig smet.  Sikta ner mjölblandningen och blanda väl, men inte för kraftig (smeten fortfarande ska vara luftig). Vänd till sist ner smörblandningen. 

Häll smeten i formen och jämna till ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och låt kakan grädda i ca 15 - 18 minuter, stick in en provsticka i mitten av kakan och om den kommer ut torr så är kakan färdig. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna helt på ett brödgaller under en bakduk. 

Blanda samman dulce de leche med färskosten till kolakrämen. Ha upp krämen i en sprits. 

Lägg kakan på ett stort rektangulärt fat eller på en bricka. Gör hål med jämna mellanrum i hela kakan med hjälp av ett runt föremål som mäter ca 1 cm i diameter (jag använde den smala delen på ett handtag till en kavel, den del som man sticker in i själva kaveln). Hålen ska inte gå ända ner till botten av kakan utan bara nästan. Använd ca 1/3 av kolakrämen i spritspåsen till att fylla hålen med. Spritsa sedan ut ytterligare ca 1/3 krämen över hela kakytan och bred ut den. Spara resterande kolakräm i spritsen i kylen. Ställ kakan kallt i minst 30 minuter. 

Hetta upp grädden i en mikrosäker skål eller i en kastrull. Ta bort den från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills chokladen smält och det har blivit en slät, glansig kräm. Låt den svalna lite och bred sedan ut den på kakan. Ställ kakan i kylen igen i ca 30 minuter. 

Ta ut kakan och spritsa på små rosor av kolasmeten i ett jämnt mönster på kakan. Ställ sedan kakan kallt tills den ska serveras.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.