Den här krämiga kikärtscurryn var enkel att röra ihop och smakade supergott. Den var alldeles lagom kryddstark för mina smaklökar, men om du vill ha mer hetta kan du tillsätta en hackad chilifrukt. Jag har dessvärre inte skrivit upp vart originalreceptet kommer ifrån, men jag tror att det antingen är från en amerikansk sida som heter food.com, eller så kommer det från allrecipes.com. Vi käkade den mumsiga grytan tillsammans med lite råkost, samt basmatiris och en klick äppelchutney (se här).
Krämig kikärtscurry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk curry
1 tsk malen spiskummin
2 tsk garam masala
250 g passerade tomater
1 dl vatten
ca ½ tsk salt
2 ½ dl grädde
ca 400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en stekpanna, eller gryta, med tillhörande lock. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelhög, till hög, värme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och kryddorna och låt allt steka, under omrörning, i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet. Ha i saltet. Låt grytan koka upp. Sänk värmen under stekpannan, eller grytan, så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt allt koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädden och kikärtorna (häll först av konserverade kikärtor, och skölj dem under rinnande kallt vatten, innan de tillsätts). Blanda allt väl. Låt grytan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 min. Smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.