måndag 8 februari 2021

Pastagratäng med broccoli och örter


För er som regelbundet följer min blogg är det väl ingen nyhet direkt att jag gillar krämiga pastagratänger. Dagen recept, som är en pastagratäng med broccoli och örter, var inget undantag. Den hamnar faktiskt ganska högt upp på listan över mumsiga pastagratänger. Tillsammans med ett gäng rivna morötter blev det en mycket god, och mättande, vegetarisk vardagsmiddag. 

Pastagratäng med broccoli och örter
ca 4 portioner
250 g torr pasta
vatten och salt till pastakoket
400 g broccoli, färsk eller fryst
ca 2 - 3 krm salt
lite matfett till formen
Sås: 
8 dl standardmjölk
4 msk vetemjöl
1 ½ - 2 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
ca ½ -1 tsk salt (börja med den mindre mängden om du använder köpt salladskrydda och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 ½ - 3 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och låt den rinna av ordentligt. Lägg den sedan i formen. Koka broccolin i lite vatten tills den mjuknat. Häll av den och låt även den rinna av ordentligt innan den blandas med pastan och saltet i formen. Ställ undan formen så länge (går att göra i förväg och sedan förvara i kylen i upp till ett dygn). 

Såsen: Vispa ihop alla ingredienser utom osten i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Ta av grytan från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. (Såsen går att göra i förväg och sedan förvara i kylen i upp till ett dygn eller i frysen i upp till tre månader). 

Blanda såsen med pastan och broccolin i formen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter, eller tills den är genomvarm och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.