måndag 22 februari 2021

Vegetarisk lasagne med morötter och champinjoner


Hemmagjord lasagne är kanske inte det enklaste att laga, i alla fall inte om man gör egen pasta och egen ostsås, men det är otroligt gott. Just denna variant är fylld med en mustig röra innehållande bland annat morötter och champinjoner, och den hamnar högt upp på listan över mumsiga lasagner. Ett recept som jag definitivt kommer att spara i min receptpärm. 

Tips! Om du vill underlätta lite kan du använda köpt pasta och köpt ostsås. Det går åt pastaplattor till 4 lager och ca 8 dl ostsås.

Vegetarisk lasagne med morötter och champinjoner
ca 4 - 5 portioner
Pastadeg:
2 stora ägg
200 g vetemjöl
ca 1 msk kallt vatten
Morotsröra:
1 msk olivolja
250 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 svampbuljongtärning
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
Salt efter smak
Ostsås: 
7 ½ dl standardmjölk med 3 % fett
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
En liten nypa malen vitpeppar
2 - 3 dl riven lagrad ost
Övrigt: 
Lite matfett att smöra formen med

Gör så här:
Börja med att gör pastadegen genom att blanda ihop alla ingredienser, lite snabbt, till en slät och fin deg. Platta till den och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Sedan är det dags för morotsröran. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna. Stek svampen, utan fett i stekpannan, tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Ha i oljan och tillsätt löken. Låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i morötterna och låt allt steka i ytterligare ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt steka i någon minut. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Tillsätt örterna och svartpepparn. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Lägg på ett lock och låt röran puttra på svag värme i ca 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C och gör ostsåsen.

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar och låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten med jämna mellanrum, för det bränner lätt fast. Ta av grytan från värmen och tillsätt osten. Låt den smälta. Smaka av med salt. 

Smör en ugnsfast form, som mäter ca 20 x 30 cm, med lite matfett. Dela pastadegen i 4 lika stora delar. Kavla ut en del i taget, för hand på en mjölad arbetsyta eller i pastamaskinen, till en rektangel som mäter ca 15 x 40 cm (jag kör min deg i pastamaskinen till tjocklek 5). Lägg sedan degrektangeln på lite mannagryn och dela den på mitten så att du får två lika stora delar (à ca 15 x 20 cm). Upprepa sedan proceduren med resterande degbitar. 

Bred ut ca 1/3 av ostsåsen i botten av formen. Lägg på två pastabitar bredvid varandra. Bred på ca 1/3 av morotsröran. Lägg på två pastabitar och ha på ytterligare 1/3 av morotsröran. Lägg på två pastabitar och ha på den sista morotsröran. Avsluta med de sista pastabitarna och häll till sist på ostsåsen. Se till att ostsåsen rinner ner lite i ytterkanterna av pastaplattorna, längs formens insida. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter. Täck eventuellt formen med en plåt om ytan blir för mörk innan lasagnen är färdiggräddad. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i ca 5 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.