torsdag 18 februari 2021

Het morotssoppa med afrikansk krydda och kokosmjölk

 

Dagens recept är en härligt färgglad morotssoppa, med afrikansk krydda och kokosmjölk, som jag gjorde för ett tag sedan när vi hade köpt hem lite för mycket morötter. Den kryddstarka soppan var superdupergod och värmde gott i magen. Mums! 😋

Het morotssoppa med afrikansk krydda och kokosmjölk
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här)
ca 1 kg morötter (kan bytas ut mot ca 750 - 800 g frysta morötter)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk 
8 dl vatten (Tips! använd kokosmjölksburken som mått)
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och kryddmixen och låt allt steka i ytterligare någon minut. Ha i morötterna, kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Rör om. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkoka. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 40 - 45 minuter, eller tills löken och morötterna är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen. Mixa soppan slät, med en stavmixer eller i matberedaren. Sätt sedan tillbaka soppan på värmen igen och låt den sjuda någon minut. Smaka av med salt. 

Tips! Det går att utesluta stekningen. Blanda då alla ingredienser, förutom saltet, i en gryta och koka sedan soppan enligt anvisningarna i receptet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.