torsdag 4 februari 2021

Vit pizza med grönkål

 

Den här vita pizzan med grönkål var gudomligt god, tyckte båda jag och maken. Kålen blev härligt frasig, nästan som grönkålschips. Så gott! 

Vi käkade våra vanliga grönsakstillbehör, rivna morötter, pizzasallad och squashröra, till den smarriga pizzan. (Recept på pizzasallad och squashröra hittar du här och här). 

Vit pizza med grönkål
blir 3 bakplåtsstora pizzor
Deg: 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
3 msk matolja
1 ½ tsk salt
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Oströra:
300 g färskost, typ Philadelphiaost
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm lökpulver, ta mer eller mindre efter egen smak
Grönkålstopping: 
1 msk olivolja
ca 600 g grovt hackad grönkål, sköljd och väl avrunnen
2 - 3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
Övrigt: 
Riven ost

Gör så här: 
Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör om, eller vispa, tills jästen lösts upp. Ha i oljan och saltet. Rör om. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri, deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 10 minuter. Forma sedan en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller platsfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 120 minuter. Gör under tiden oströran och grönkålstoppingen. 

Oströra: Blanda samman alla ingredienser i en skål. Täck den och ställ den i kylen så länge. 

Grönkålstopping: Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i kålen och låt den steka på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt salt, svartpeppar, lökpulver och vitlökspulver. Blanda allt väl. Låt det steka ytterligare någon minut. Smaka av. Låt svalna. 

Alternativ: förväll grönkålen i lite vatten. Häll av den och låt den rinna av ordentligt. Krama sedan ur så mycket av vätskan som möjligt. Blanda den urkramade kålen med oljan, saltet, peppar, lökpulvret och vitlökspulvret. 

Värm upp ugnen till 225 - 250 C och klä tre plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i tre lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en bakplåtsstor rektangel. Lägg över dem på plåtarna. 

Fördela oströran på pizzorna. Bred ut den över hela ytan. Fördela även grönkålen på pizzorna i ett jämnt lager. Strö på riven ost. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills både ovansidan och undersidan av pizzan fått lite färg (jag har varmluftsugn så jag gräddade alla tre plåtar samtidigt). Ta ut pizzorna och skär dem i bitar. Ät och njut! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.