tisdag 16 februari 2021

Lingonlimpor

 

Idag är det fettisdagen, en dag då många äter semlor. Att äta mandelmassafyllda, gräddstinna bullar är dock ingen tradition hemma hos oss, eftersom ingen av oss varken tål mandlar eller gillar vispad grädde. Vi brukar istället festa loss med ett riktigt gott nybakat bröd. Årets semlaersättare blir ett gäng knubbiga lingonlimpor som vi ska käka till kvällsteet. Det ser jag verkligen fram emot 😋

Lingonlimpor
blir 6 stycken mindre limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 37 C varmt
75 g smör, smält och avsvalnat
2 dl lingonsylt
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl grahamsmjöl
ca 2, 7 - 3 liter rågsikt (ca 1 , 8 - 2 kg)

Gör så här: 
Vispa ut jästen i vattnet i en stor degbunke. Tillsätt det smälta smöret, saltet och lingonsylten. Rör om ordentligt. Blanda ner grahamsmjölet. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie ochj låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i sex lika stora delar. Forma dem till små knubbiga limpor och lägg dem glest i formen (pensla ev. lite smällt smör eller olja på sidorna av limporna, så att de blir lättare att ta isär efter gräddning). Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 40 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på ett brödgaller under en bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.