onsdag 3 februari 2021

Kanongoda kikärtsbiffar med gyroskrydda och ajvar relish

 

Dessa gyroskryddade kikärtsbiffar var verkligen supergoda. De tillkom en dag när jag inte hade någon större lust att laga mat, så det är nästan ett under att de blev så goda som de blev. Vi käkade biffarna med råkost, ugnstekt potatis och en kall sås smaksatt med ajvar och dill (se recept längre ner i inlägget). Det var en perfekt måltidskombination som jag mer än gärna äter fler gånger.

Gyroskryddade kikärtsbiffar
blir 12 stycken
ca 400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
ca 1 tsk salt
2 msk ajvar relish (kan eventuellt bytas ut mot 1 msk tomatpuré)
2 - 3 tsk gyroskrydda (se här)
2 msk potatismjöl
ca 1 ½ - 2 dl ströbröd (jag använde stora ägg så jag hade i 2 dl ströbröd)
lite matolja till stekning

Gör så här: 
Lägg kikärtorna i en matberedare eller i en bunke. Skala löken och vitlöken. Riv löken grovt och pressa vitlöksklyftan. Ha i dem i matberedaren eller i bunken. Tillsätt alla resterande ingredienser utom ströbrödet. Mixa ett kort tag till en grov smet i matberedaren, eller mosa ihop allt med en gaffel i bunken. Tillsätt ströbrödet och mixa, eller mosa, alltihop en kort stund till, tills allt är väl blandat (börja med 1 ½ dl ströbröd och ha i resten om du tycker att det behövs). Lägg smeten i en låda med lock och ställ den i kylen i minst 30 minuter (jag lät min stå i kylen över natten). Forma tolv jämnstora biffar med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat vartefter de är klara. Hetta upp lite matolja i en stekpanna och stek några biffar i taget, på hög till medelhög temperatur, i ca 4 - 5 minuter per sida. (De färdigstekta biffarna går att frysa in). 

Kall sås med ajvar och dill
Rör ihop 2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) med ½ dl stark ajvar, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt, 1 krm grovmalen svartpeppar och 1 tsk torkad dill, alternativt 1-2 msk finklippt färsk eller fryst dill. Ställ kallt i minst 30 minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.